Усещане за баланс -Текстилни провокации

Творби на норвежките художници Пиа Рогнес и Ханс Хамъндс, част от Резиденцията за баланс, ще бъдат представени на 27 септември в Габрово. Разположени на 5 минути пеша една от друга, двете творби представляват скулптурни интервенции в градски пространства, създадени специално за района около Център Кристо и Жан-Клод – Габрово и моста до Музея на хумора и сатирата. 

Събитието започва в 18:00 часа пред входа на Центъра (сградата на бившия Техникум по текстил), a посетителите ще се насладят на вълнуващо съвременно изкуство, международна публика, панорамна разходка между двете творби и задължителните за един вернисаж освежителни напитки.

Пия Рогнес използва текстилни материали и техники, за да разгледа теми около вътрешните конфликти и разрушителното поведение. Нейните творби представляват сливането на сетивни, положително заредени предмети с отрицателно заредени, предизвикващи отвращение обекти. Тя изследва взаимодействието между тях и как то може да се отрази на човешките емоции.
Скулптурата, която Пия Рогнес създаде за Габрово, наподобява гигантска ларва – символ на промяната и болката от нея. Тя предизвиква въпроси за красотата и терапията в контекста на болката и промените.

Ханс Хамъндс размишлява за важността на реките и тяхното взаимодействие с човека. Този художник създава живи текстилни произведения, които представят реките през периода на текстилната индустрия в Габрово. Той подчертава връзката между текстилната индустрия и водните ресурси, използвани в производството на текстил в миналото.

Хамъндс ни напомня за важната роля, която реките играят в нашия свят като източник на вода, среда за живот и енергия.

Снимката в публикацията е предмет на авторско право © Pia Antonsen Rognes