L7 Matrix и Liam Bononi ще рисуват върху подпорната стена на източната обходна улица в Габрово

Луис Густаво Мартинс, известен в неговите среди като L7matrix, е роден в Сао Пауло, Бразилия през 1986 г.  и още от ранна възраст започва да се занимава с изкуство. Участвал е в редица конкурси и е печелил много награди за култура. Едва 13 годишен той започва да рисува с графити спрейове, открива нови технологии, смесвайки мастило, латекс, пастел, акрил.

Творил е в над 43 държави по целия свят, а негови творби могат да бъдат видени в галерии по целия свят, най-вече в Европа, където живее вече 7 години. Любимите му сюжети на са птици и медузи – тема, разработена, след като художникът осъзнава, че творбите му трябва да са достъпни за всеки, навсякъде по света.

В птиците L7matrix  открива идеалното средство за изразяване на своето изкуство както на улицата, така и в художествените галерии. Цветната палитра, която използва, е характерна, изпълнена с живот и смесваща цветове. Негови творби могат да бъдат видени, както във френските художествени галерии, така и по фасадите на къщи в целия свят. Понастоящем се е посветил изцяло на изкуството си, вдъхвайки живот на птици, използвайки геометрични форми, пресъздавайки френетични движения с ярки цветове и вълнуваща смесица от хаос и красота.

Хаосът, смесицата от възгледи и чувства, използваните материали и средства, бунтът на човешката скръб, красотата на живота, безпорядъкът в града, занемареността и заобикалящата среда – всичко това се пренася и влияе на творбите на художника, съсредоточени в уличното изкуство.

Лиам Бонони живее в Ливърпул, Великобритания и започва кариерата си на самоук уличен художник през 2007 г.  Оттогава той усъвършенства изкуството си, съчетавайки реализъм и различни текстури, използвайки материали като акрилни бои, спрейове и сухи пастели.

„Още от дете имах досег с различни видове изкуство, семейството ми имаше театрална група, така че израснах сред клоуни, актьори и музиканти. Вярвам, че това е оказало силно влияние върху мен и изкуството ми днес. На 12 години имах контакт с графитите чрез списания и телевизионни програми. По това време бях в момент, в който открих проблем в гръбначния си стълб, който ме постави на легло за няколко месеца, в началото изкуството дойде като форма на лечение, не ми позволи да загубя ума си. Знаех, че то ще бъде с мен през голяма част от живота ми. След като известно време рисувах по улиците, осъзнах капацитета на градското изкуство за социална трансформация. Силата, която то има да променя живота на хората и моя собствен живот също. Имам много интимна връзка с града, чувствам се част от него. Винаги съм обичал да рисувам на улицата и не мисля, че това някога ще се промени“, казва за себе си артистът и продължава:

„Работата ми е разказ за човешкото същество, което търси божествената същност, която е във всеки един от нас. Трансформация чрез себепознание в търсене на истинската същност. Ръцете в работата ми представляват двойственост, която спира връзката с божествената ни същност. Ръцете могат да дават, но и да вземат. Животът не е черно и бяло, между тях има много тонове на сивото. Използвам изразителни лица, за да покажа чувството, когато осъзнаваме, че е време да се възстановим. Много е трудно да погледнем в себе си и да видим човека, който трябва да се преобрази. Затова рисувам хора в интроспективен момент, като улавям това чувство. Обичам да рисувам хора, които са ми близки. Това ми дава силна връзка с работата ми. Използвам свои собствени референтни снимки и това е много важно за творбите ми. За да получа правилната светлина и сянка, както и цветовете. Фрагментите представляват маска на разпадащото се его и са последната част от процеса на трансформация. Животът с изкуството винаги е предизвикателство. Да живееш от собственото си изкуство е още по-трудно. Най-големите ми предизвикателства бяха да съчетая собствената си работа с комерсиалната“.

Творби на Лиам Бонони могат да се видят в много градове на Швеция, Норвегия, Дания, Италия, Обединеното кралство, Испания и Бразилия.